Professori Hannele Yki-Järviselle Novo Nordisk -säätiön Jacobæus-palkinto

11.9.2024

Helsingin yliopiston professori Hannele Yki-Järviselle on myönnetty Novo Nordisk - säätiön vuoden 2024 Jacobæus-palkinto. Palkinto myönnetään merkittävästä lääketieteellisestä tutkimuksesta. Professori Yki-Järvinen on palkittu uraauurtavasta työstään maksan rasvan roolin ymmärtämisessä insuliiniresistenssissä ja diabeteksessa. 

Yki-Järvinen aloitti uransa 1980-luvulla ja keskittyi myöhemmin ei-alkoholiperäiseen rasvamaksatautiin (MASLD). Hän julkaisi vuonna 2000 tutkimuksen, joka osoitti maksan rasvapitoisuuden ja insuliiniherkkyyden välisen yhteyden. Tämä tutkimus on ollut merkittävä läpimurto tyypin 2 diabeteksen hoidossa.

Yki-Järvinen on julkaissut lähes 400 artikkelia ja ohjannut lähes 30 väitöskirjaa. Hän pitää palkintoa suurena kunniana ja toivoo sen innostavan nuoria tutkijoita. Jacobæus-palkinto on perustettu vuonna 1939, ja siihen kuuluu 1,75 miljoonan Tanskan kruunun palkintosumma.

https://novonordiskfonden.dk/en/news/jacobaeus-prize-awarded-to-finnish-researcher-for-her-groundbreaking-work-on-fatty-liver-disease-and-diabetes/